0

High Latency to gsl-akl / Routing to AU instead of NZ

Hi team

I recently signed up and have been loving the service, however it appears that gsl-akl (Auckland, New Zealand) is showing some extremely high latency so therefore DNS falls over to gsl-syd or vultr-syd instead.  (Tested on multiple ISP's in New Zealand to confirm not just limited to my ISP)

Just wondering if this is a known issue with gsl-akl as even testing via traceroutes as shown in the diag results this seems to route over to Syndey/Australia rather than New Zealand. 

Ping Results

 Test Results

{
"status": "ok",
"protocol": "DOH",
"profile": "fp95dbb3ed025d39c8",
"client": "203.xx.xx.193",
"srcIP": "203.xx.xx.193",
"destIP": "103.1.213.21",
"anycast": false,
"server": "gsl-syd-1",
"clientName": "nextdns-windows",
"deviceName": "DESKTOP-CLKR3DN",
"deviceID": "E77B4",
"deviceModel": "MS-7D53"
}

Diag Test Results

https://nextdns.io/diag/440b5db0-55f8-11ee-a5c6-a72aa33aebb8

10 replies

null
    • NextDNs
    • 8 mths ago
    • Reported - view

    Can you please try again?

      • Tane
      • 7 mths ago
      • Reported - view

       Still the same / still appears to route gsl-akl via Australia - Tested both via Spark and Mercury NZ 

      https://nextdns.io/diag/61d8cdd0-5668-11ee-b2d5-3b86c2e9894d

      {
      "status": "ok",
      "protocol": "DOH",
      "profile": "fp95dbb3ed025d39c8",
      "client": "203.xx.xx.193",
      "srcIP": "203.xx.xx.193",
      "destIP": "103.1.213.21",
      "anycast": false,
      "server": "gsl-syd-1",
      "clientName": "nextdns-windows",
      "deviceName": "DESKTOP-CLKR3DN",
      "deviceID": "E77B4",
      "deviceModel": "MS-7D53"
      }
      
    • Ryan.9
    • 7 mths ago
    • Reported - view

    I'm seeing the same behaviour. It looks like it started around the 14th sept

    ISP is Quic (ASN 64073)

    https://nextdns.io/diag/893e70c0-63c2-11ee-ab2d-c9688d23bc8e

    edit - has gsl-akl been removed? I'm not seeing a connection attempt to it at all

    • clups
    • 7 mths ago
    • Reported - view

    @NextDNS I am also still seeing this problem. 

    Can you please check and investigate? 

    • NextDNs
    • 7 mths ago
    • Reported - view

    Please send another diag

      • Ryan.9
      • 7 mths ago
      • Reported - view

      Here you go - https://nextdns.io/diag/8232de20-66f0-11ee-a243-bb7cbe37edde

      It looks like there's no longer an anycast resolver in akl, which appears to be the underlying issue.

      • clups
      • 7 mths ago
      • Reported - view

      Diag: https://nextdns.io/diag/6f8f38c0-66f2-11ee-a243-bb7cbe37edde

      The problem is that the only (new?????) AKL server "Zappie" is ultralow only now, I think? 

      The old AKL servers (gsl-akl) have disappeared? 

      • NextDNs
      • 7 mths ago
      • Reported - view

       gsl's is currently in maintenance

      • clups
      • 7 mths ago
      • Reported - view

      Thanks, how long is it going to be in maintenance for? 

      • entrepreneur, academic educator
      • Erwin
      • 7 mths ago
      • Reported - view

      @NextDNS I've fixed it successfully with multiple alternatives in my router AVM Fritzbox7590:

Content aside

  • 7 mths agoLast active
  • 10Replies
  • 139Views
  • 5 Following