0

Using NextDNS via OpenWRT

I'm a bit confused about how NextDNS is supposed to work with the NextDNS package for OpenWRT.

I installed luci-app-nextdns and NextDNS, and added my ID under services > NextDNS inside LuCi, followed by "save and apply".

I expected that to basically make everything on my network to start using NextDNS, but probably not be able to discern which device originated which query in the NextDNS analytics in the dashboard.

However, whilst the NextDNS dashboard confirms that I'm using NextDNS as my resolver now (previously was Google or similar), it's been over 24 hours and I still don't see anything logged. Not even the number of queries.

The setup page says

> This device is using NextDNS with no profile.

> Make sure you set the profile ID shown below in the app settings.

So I appear to be successfully resolving via NextDNS, but apparently not via my configuration profile?

What did I do wrong? Or what is my misunderstanding?

7 replies

null
    • NextDNs
    • 8 mths ago
    • Reported - view

    On the router, what do you get if you execute the following command:

    nextdns config

      • Damien.1
      • 8 mths ago
      • Reported - view

       

      root@OpenWrt:~# nextdns config

      report-client-info true

      mdns all

      timeout 5s

      auto-activate true

      debug false

      log-queries true

      use-hosts true

      setup-router true

      listen localhost:53

      max-ttl 0s

      hardened-privacy false

      bogus-priv true

      max-inflight-requests 256

      control /var/run/nextdns.sock

      cache-size 0

      cache-max-age 0s

      discovery-dns

      detect-captive-portals false

      profile ***

      profile ***

      • NextDNs
      • 8 mths ago
      • Reported - view

       What about 

      nextdns version
      • Damien.1
      • 8 mths ago
      • Reported - view

       

      root@OpenWrt:~# nextdns version
      nextdns version 1.39.4

    • mac4freedom
    • 8 mths ago
    • Reported - view

    I had this problem too. I believe all I did was reboot the router through the GUI and it started working properly.

      • Damien.1
      • 8 mths ago
      • Reported - view

      indeed! Simple as that... Working as expected now, thanks.

      • panchajanya1999
      • 3 mths ago
      • Reported - view

       hi, I am facing the same issue. I configured OpenWRT on RPI4. 

      Nextdns was working fine, it was configured via LUCI.

      I tried upgrading some packages and it broke so I restored an old OpenWRT backup and everything went fine again except NextDNS.

      Now whatever I do, nothing helps. 

Content aside

  • 3 mths agoLast active
  • 7Replies
  • 2058Views
  • 4 Following